Sensur av kunst

26 juli åpnet en utstilling «We are millions» på tre steder i Bergen, ved Lille Lungegårdsvann, på Nøstet og i MediaCity. Utstillingen er et samarbeid mellom gatekunstneren i Bergen og en støtte til pressefrihet og ytringsfrihet. Utstillingen skulle i utgangspunktet stå i tre uker, men fikk bare en uke på veggene i kantineområdet i MediaCity.64998393_2406019886348398_7166460603358248960_n

Det som betegner god kunst er at den gjør noe med oss som betraktere. Vi blir glad, opprømt, undrene eller sint. De som er felles for dårlig kunst er likegyldighet, et stort gjesp.

Det som kjennetegner  gatekunst i Bergen  er at den gjør noe med en. Den stiller spørsmål med hva som skjer i samfunnet og utfordrer betrakteren til å tenke gjennom sine egne holdninger. Av og til kan dette bli truende.

Torsdag kom denne meldingen fra AFK:

So… It was to good to last… The building owner at Media City (Entra Eiendom) is being pressured by their media renters to remove the exhibition… They believe it is a one sided portrayal and that it gives the impression that they are taking sides. We have until tomorrow to remove it.
Oh the irony : AFK

Utstillingen i MediaCity ble altså for mye for noen sarte sjeler.

wearemillions AFK 003wearemillions AFK 006

AFK ville gjerne vite hvem som hadde reagert og spurte huseier og kafeeier om dette, men de ble svar skyldig.

– Jeg mener at de som vil at den skal tas ned, må stå frem: AFK.

Den eneste forklaringen var denne:

– Kunst fyller en funksjon også når det skaper debatt og uenighet, og det er kunstnerens synspunkt og mening som kommer til uttrykk, ikke Compass Group eller Entras. Vi har uansett landet på at det er riktig å ta utstillingen ned denne gangen : en intern e-post som er sendt ut til alle leietakerne.

Lørdag morgen kom meldingen om at kunsten var tatt ned.

Det er trist at det ikke er takhøyde i en bygning som rommer de største mediehusene for en utstilling som skal skape refleksjon rundt pressefrihet og frie ytringer. Jeg trodde faktisk at vi var kommet lengre i dagens samfunn.

Les mer på NRK

Historie på Kunsthistorie.com

 

Om Nina

Cand phil. i kunsthistorie andre fag sosiologi og kulturvern/kulturformidling. Eier av Kunsthistorie.com
Dette innlegget ble publisert i AFK, Bergen, Gatekunst og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s